Skånebröllop i Smygehuk och Helmerslund gård

Vilken bröllopssäsong det har varit - och än är den inte över! Här är en liten sneak-peek från Eddie och Marias bröllop nere i södraste Skåne. Vigseln ägde rum på en strand vid Smyghuk och vigseln på vackra Helmerslund. Då brudgummen är från London brudparet är bosatta där transporterades gästerna med stil med hjälp av en röd Londonbuss. Efter att ha varit den varmaste sommaren någonsin slog vädret om till blåst och regn, men det är ändå något visst med regntunga skyar - eller hur?

Eddie_Maria_sneakpeek-16.jpg
Eddie_Maria_sneakpeek-15.jpg
Eddie_Maria_sneakpeek-23.jpg
Eddie_Maria_sneakpeek-18_2.jpg
Eddie_Maria_sneakpeek-21.jpg

Litet intimt bröllop i Trädgårdsföreningen

Sista bröllopet för säsongen blev ett litet, intimt och roligt bröllop i Trädgårdsföreningen och Palmhuset. Alla årstider är fina att fota i men en fin höstdag kan vara något av de vackraste.

Jag har haft ett rent magiskt bröllopsår och har fått följa med så många härliga brudpar på deras stora dag! Nu när det lite mindre att göra är det dags att minnas tillbaka och att blicka framåt. Hösten är bra för reflektion. 

Nina_Johan_brollop-53.jpg
Nina_Johan_brollop-125.jpg
Nina_Johan_brollop-120.jpg
Nina_Johan_brollop-116.jpg

Bröllopssäsongen 2017 är igång!

I lördags mötte jag upp med ett par från Växjö som valt att vara lite busiga och åka på en hemlig bröllopsweekend. Göteborg bjöd på grått väder och snöblandat regn men det löste vi bra tillsammans utan att ens behöva använda paraplyerna som jag tagit med mig. 

Jag fotograferar aldrig en vigsel med blixt då en vigsel är en intim stund där jag har för avsikt att störa så lite om möjligt, både i kyrkan och vid en borgerlig vigsel som i detta fall ägde rum i Rådhuset. Dagens moderna kameror gör det möjligt att ta bra bilder även i begränsat dagsljus. Med det sagt finns det dock tillfällen då man behöver hjälpa naturen på traven. När vi tog dessa bröllopsporträtt hade jag därför med mig blixt för att se till att vi fick bra bilder både utomhus och inomhus då det var väldigt mörkt. 

Tack för att jag fick vara med er en stund på er stora dag! 

DSC_3979.jpg

Bröllop på Skansen Kronan

Det var en regnig lördag som jag träffade Maral och Amin upp vid Skansen Kronan. Vi hade träffats innan ett par gånger innan för att lära känna varandra och vi gjorde även en förfotografering i början av året. Maral och Amin bor numera i Göteborg men då Maral har släkt i Göteborg valde de att hålla vigseln här. 

Enligt planerna skulle själva vigselceremonin vara utomhus, men då det var ihållande regn var det istället plan B, inomhus som gällde.

När vi fick en stunds uppehåll tog vi själva porträttbilderna runt den anrika byggnaden. Där uppifrån finns det en fantastisk utsikt över hela Göteborg. 

Ett fantastiskt bröllop med massor av värme och kärlek som jag var mycket glad att få äran att föreviga. 

Fitnessporträtt med Beatrice Otterberg

Man skulle ju kunna tro att jag inte fotar något alls eftersom jag inte har gjort något inlägg på länge, men det är faktiskt precis tvärtom! Nästan varje lördag fram t om slutet av september har jag fullt upp med bröllop och event. Däremellan hinner jag ibland även med en och annan porträttfotografering.

Förra veckan kom personliga tränaren Beatrice förbi studion en sväng för att ta nya bilder till sin hemsida www.tranaatanjuta.com  och och till sociala medier https://www.facebook.com/beatriceotterbergofficial/?fref=tsoch. Selfies i all ära men visst är det en bra idé att tillsammans med en fotograf skapa en portfolio med varierade bilder. Vi lassade in kettlebells, yogamatta, hantlar och lite annat smått och gott i hissen och så körde vi. 

Beatrice erbjuder PT-tjänster både enskilt och i grupp, inomhus och utomhus. Innan fotograferingen pratade vi ihop oss för att få rätt känsla i bilderna. Beatrice berättade i ett mail att hon i sin roll tänker på hälsa som helhet och att sträva efter ett liv i balans. Det ska vara hållbart, på alla plan. Ord som hälsosam, sprudlande, trygg, stabil, stark och glad var en bra utgångspunkt inför vår porträttsession där vi både var i studion och utomhus. Sockerbruket är verkligen perfekt på det sättet, att det bara är att öppna dörren så har vi spännande miljöer utomhus.

Förfotografering inför bröllop - varför ska man välja det?

För ett par veckor sedan träffade jag Beatrice och Henri som ska gifta sig under våren och jag har fått den stora äran att vara deras bröllopsfotograf! Vi träffades nere i studionvid Sockerbruket i Majorna för ett planeringsmöte där vi gick igenom alla detaljerna inför bröllopet och vilka typer av bilder de vill ha i sitt bröllopsalbum.

Inte ett bröllop är det andra likt, därför är det så viktigt att man träffas innan och går igenom allt innan. Vi utformar exempelvis alltid en plan B så att vi vet var vi ska vara i händelse av spöregn. Har man träffats och lärt känna varandra lite innan så blir alla också mycket mer avslappnade under bröllopsdagen.

I alla mina bröllopspaket ingår även en förfotografering i samband med planeringsmötet. För brudparet kan det kännas lite ovant att stå framför kameran, därför är det bra att ha prövat på det innan den stora dagen. Som bröllopsfotograf är det ovärderligt att få se hur brudparet fungerar tillsammans framför kameran. Då kan jag se vad jag behöver tänka på när jag fotograferar just dem. Bilderna från förfotograferingen kan vara kul att använda i vigselprogrammet eller i programmet vid middagen.

Ett tips till alla blivande brudpar är att berätta så mycket som möjligt om er själva för er bröllopsfotograf. När och var träffades ni? Har ni några gemensamma intressen? Beatrice och Henri berättade för mig att de tycker om att dansa salsa tillsammans, så självklart passade vi på att ta några dansbilder.

Tema grit och bodybalance med Sara B

Sara Bartha, en duktig instruktör i Les Mills program Grit och Bodybalance kom till studion. Vårt syfte var att försöka fånga essensen i de båda programmen: mer explosivt och rått  för grit och mer lugnt och harmoniskt i bodybalance. Självklart åkte rökmaskinen fram. Vad säger ni? Lyckades vi?

Vinteryogashoot med Milla Floryd

Igår träffade jag färgstarka yogaläraren, akrobaten och enhörningsälskaren Milla Floryd för att fånga kanske den sista snön för den här vintern. Det var en spontanplåtning, så vi bara lekte oss fram. Jag tog med mig en av mina ultraportabla studioblixtar Phottix Indra 500 TTL för att testa i ett par bilder. Jag får skriva en ordentlig recension längre fram när jag har använt dem lite 

Festivalyra i stan! Hello Saferide och Timbuktu på Götaplatsen i tisdags:

Med både Kulturkalaset och Way Out West  samtidigt finns det verkligen ingen brist på grymma konserter i stan. I tisdags var jag vid  Götaplatsen. Det kan ha varit publikrekord när Jason stod på scenen. Hela Götaplatsen, långt ner på Avenyn var knökfull av folk. Jag stod längst fram och kunde inte sluta att häpna över de unga fansens förmåga att sjunga med i vartenda sjunget och rappat ord. Och ja, jag dansade med jag också men han ändå knäppa några sjyssta kort. 

Hellosaferide1

Tellus Children, Maddox Street och Troubled Horse på Pustervik

I fredags plåtade jag tre riktigt bra liveband på Pustervik. Efter att ha varit bortskämd med ljuset på Lisebergs scener var detta en riktig utmaning. Jag låg över ISO 2500 hela tiden och fick ge upp mina f2.8-objektiv för att istället använda objektiv med bländare f.1..4 och 1.8. Först då började det hända något! Trots detta behövde jag ändå behandla bilderna hårt i Lighroom för att få ner bruset på acceptabel nivå. Men det blev några sjyssta kort i alla fall. 

Status Quo på Stora Scenen Liseberg 31 juli

Jag plåtade Status Quo på ett knökfullt Liseberg igår kväll. Härligt klassisk bredbent rock när den är som bäst!  Det var första gången i fotodiket och där trivdes jag så bra att jag tänkte försöka göra det här med konsertfoto till en vana.  Självklart gjorde jag en del rookiemissar, men jag är ändå nöjd med min första riktiga rockfoto-plåtning. Som gammal lärare vet jag att det inte finns något bättre sätt att lära sig än att våga prova och lära sig av sina misstag. Jag har tittat igenom både mina bilder och andra fotografers bilder från samma spelning och vet nu vad jag tänker göra bättre nästa gång. Jag tror dock att det är bra att inte snegla för mycket på andra utan försöka hitta sin egen stil. 

Fotografer på konserter har oftast endast de tre första tre låtarna på sig att ta sina bilder och det gäller då att fatta snabba beslut. Jag hade med mig två kameror; en utrustad med en 70-200mm telezoom och en vidvinkelzoom. Det fungerade bra, även om jag tror att en 24-70 hade varit bra att ha. Den får hänga med nästa gång. 

Carl Einar Häckners varieté på Liseberg

Carl Einar Häckner håller den göteborgska varietéfanan högt. I år är det tydligen 19:e året i rad som Häckner sätter upp sin föreställning på Liseberg. Jag och familjen var där och vi alla skrattade gott, om än på lite olika ställen. Det legendariska numret "yellow bandana" var med, och vi var tacksamma för att vi inte satt på raden längst fram. 

Självklart tog jag med den nyförvärvet, en Nikon D750, för att se vad den går för. Det var rätt knepiga ljusförhållanden eftersom solen kom och gick, men trots det lyckades jag fånga en liten del av det fantastiska minspel som Häckner bjöd på. Jag har haft kameran med på ett par familjefotograferingar och efter igår kväll var jag fortfarande lika nöjd. Det kommer att bli en underbar kamera att ta med på höstens uppdrag.

När man sitter och fotar mitt i publiken är det viktigt att inte störa de som sitter runt omkring. Upplevelsen blir förstörd om någon sitter och plåtar konstant igenom en hel föreställning eller konsert. Därför valde jag att ibland bara vara tyst och lyssna. Okej, helt tyst var jag inte. Jag erkänner att jag skrattade en hel del också. 

Powerporträt med Sara "Super-Sara" Sollerman

Sara Sollerman har många strängar på sin lyra. Förutom att jobba som coach i House of Sollerman, arbetar hon också som personlig tränare, där hon är en av tjejerna bakom Rootcamp. Hon är också gruppträningsinstruktör på Sats, Masthugget. 

Trots att solen stod högt på himlen och det var väldigt varmt, bestämde vi oss för att ta några riktiga "powerporträtt". Sara fick ett riktigt träningspass genom att hoppa, springa och jobba med sina kettlebells. Men vi hade kul, och vi fick till några bra bilder. 

Jag ska erkänna att jag överlag inte är jätteförtjust i HDR-efterarbetning, vilket jag har sett är väldigt vanligt inom fitnessfoto. Jag tror främst att det beror på att många fotografer tar det lite för långt. Det är frestande att dra i alla reglagen lite för långt, och det blir lätt för mycket. Jag minns på 90-talet när många hemsidor hade minut-långa Flash-intron, bara för att man kunde, inte för att det var praktiskt eller bra. Med tiden försvann (nästan) alla flash-animationer, musik på hemsidor etc. Smekmånaden vara över och hemsidorna blev mer praktiska.  Med all ny teknik och alla nya funktioner är det naturligt att man går igenom en fas då man krämar ur allt ur denna nya teknik, experimenterar, och naturligtvis därigenom tar det lite för långt. Så är det med HDR, och därför har jag tagit ett steg tillbaka. Man ska dock aldrig säga aldrig, och därför testade jag att bearbeta några av bilderna med ett HDR-preset i Lightroom och tycker att det fungrerade riktigt bra. Men jag försökte att inte dra i reglagen för långt. ;-)

It´s a bird! It´s a plane! It´s Super Sara! 

It´s a bird! It´s a plane! It´s Super Sara!